top of page
PopravljenLogo_EKP_sklad_za_regionalni_r
Ekstrakt sladkega pelina

ekstrakt sladkega pelina

 

 

Pel1n

Pel1n - ekstrakt sladkega pelina je proizveden v Sloveniji iz skrbno vzgojenega slovenskega sladkega pelina. Za njegovo ekstrakcijo kot edini na svetu uporabljamo inovativno metodo s superkritičnim CO2. Vsebnost artemizinina je ovrednotena v sodelovanju s Fakulteto za farmacijo, mikrobiološko kakovost pa preverja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ne vsebuje alkohola. Prehranska dopolnila niso namenjena preprečevanju in zdravljenju bolezni in bolezenskih stanj.

Pri proizvodnji izdelkov Herbify imamo vedno v mislih vas in vaše želje ter potrebe. Zato stremimo k najvišji možni kakovosti naših izdelkov. Tudi ekstrakt sladkega pelina pri tem ni izjema. Pri razvoju ekstrakta sladkega pelina smo si zastavili naslednja vprašanja:

1. Kako zagotoviti ustrezno vsebnost koristnih snovi iz sladkega pelina v končnem izdelku?

2. Kako zagotoviti izjemno kakovost končnega izdelka?

3. Katero je najboljše nosilno olje za ekstrakt sladkega pelina?

4. Kakšen material je potrebno uporabiti za pakiranje, da zagotavlja stabilnost izdelka skozi njegovo celotno življensko dobo?

5. Kako poenostaviti uporabo sladkega pelina?

Sladki pelin

Za kakovosten končni izdelek je potrebno začeti na samem začetku - pri rastlinskem materialu. Ker ničesar nismo želeli prepustiti naključju, smo sladki pelin vzgojili sami. Začeli smo s semenom in ga skrbno vzgojili do močnih sadik, ki smo jih v skladu z monografijo Svetovne zdravstvene organizacije o dobri agrikulturni in nabiralni praksi za sladki pelin vzgojili do močnih in zdravih odraslih rastlin brez uporabe mineralnih gnojil in kemično-sintetičnih sredstev. Več o proizvodnem procesu si lahko preberete na zavihku Naša zgodba.

Ekstrakcija s superkritičnim CO2

Sladki pelin vsebuje kopico uporabnih snovi, med katerimi je najpomembnejši artemizinin, ki pa je temperaturno občutljiv. Ravno iz tega razloga čaj sladkega pelina ni enako učinkovit kot njegov ekstrakt, saj pri pripravi čaja artemizinin razpada. Tradicionalno so na Kitajskem to težavo reševali s stiskanjem soka iz sladkega pelina, vendar je pri tem izkoristek zelo nizek. Ekstrakcija z raznimi topili, kot je na primer alkohol, je prav tako zelo široko uporabljana (poznate jih morda pod imenom tinktura sladkega pelina), vendar sta pri tem težava selektivnost (iz rastline se izločijo tudi tiste snovi, ki jih v ekstraktu ne želimo) in zaostala topila, ki lahko povzročajo težave ob njihovi uporabi ali pa predstavljajo omejitev za uporabo. 

Po skrbni preučitvi vseh možnosti, ki so na voljo, smo se odločili, da za ekstrakcijo sladkega pelina uporabimo najmodernejšo metodo s superkritičnim ogljikovim dioksidom, ki nam omogoča, da s spreminjanjem parametrov ekstrahiramo tiste snovi, ki so za organizem koristne in da na koncu dobimo polnovreden in popolnoma čist ekstrakt. Čeprav se ime metode sliši izjemno zapleteno, je njen koncept razmeroma preprost. Kot topilo se uporablja CO2 (ogljikov dioksid), ki je, podobno kot kisik, sestavni del zraka, ki ga dihamo. S pomočjo ekstraktorja ustvarimo pogoje (temperatura, tlak) s katerimi dosežemo in presežemo kritično točko CO2. Od tukaj izhaja ime superkritični CO2, pomeni pa samo to, da pri teh pogojih CO2 zapolni prostor v ekstraktorju kot da bi bil plin, hkrati pa raztaplja snovi v sladkem pelinu, kot da bi bil tekočina. Zelo pomembno je dejstvo, da temperatura pri ekstrakciji ne preseže 40 °C. Na koncu, ko zberemo ekstrakt in so pogoji ponovno enaki sobnim, se CO2 spremeni nazaj v plin in vrne v zrak, nam pa ostane zelo kakovosten in čist ekstrakt sladkega pelina brez zaostalih topil in s samo tistimi snovmi, ki so za naš organizem koristne.

Kvantificirani ekstrakt

Najpomembnejša snov v sladkem pelinu, kateri tudi pripisujejo največjo odgovornost za aktivnost sladkega pelina, je artemizinin. Ker gre za zelo občutljivo molekulo, ki že ob najmanjši napaki v proizvodnem procesu razpade, se nam zdi izrednega pomena, da se končni ekstrakt ovrednoti glede na vsebnost artemizinina. Le tako lahko vemo ali preparat, ki ga zaužijemo res vsebuje artemizinin in tudi koliko artemizinina smo zaužili. Za analize vsebnosti artemizinina smo se povezali z vrhunskimi strokovnjaki iz Fakultete za farmacijo, kjer tudi poteka vrednotenje naših izdelkov. To, da je ekstrakt kvantificiran, pomeni da je uravnan na določeno območje vsebnosti sestavin (posušenega sladkega pelina, ekstrakta sladkega pelina in artemizinina). Naš ekstrakt je tako edini, pri katerem veste, kaj ste zaužili.

100-% sončnično olje s podobno sestavo maščobnih kislin, kot ga ima oljčno olje

Znak varovalnih živil

Nosilno olje je druga najpomembnejša komponenta ekstrakta sladkega pelina. Torej ne gre za naključje, da smo izbiri najboljšega nosilnega olja posvetili ogromno časa. Po mnogih testiranjih in primerjavah se je kot najboljše izkazalo 100-% sončnično olje s podobno sestavo maščobnih kislin, kot ga ima oljčno olje. To ni navadno sončnično olje, pač pa je pridobljeno iz posebnih semen z visoko vsebnostjo oleinske kisline. Oleinska kislina je enkrat nenasičena omega 9 maščobna kislina in sodi med t.i. "dobre maščobe", ki jih je zaradi številnih koristi zelo priporočljivo uživati. Olje ima nevtralen vonj in okus, tako da prijeten zeliščni vonj in nekoliko grenak okus sladkega pelina pri našem ekstraktu res prideta do izraza.

Po sestavi maščobnih kislin je zelo podobno oljčnemu olju in ima zelo veliko vsebnost enkrat nenasičenih maščob. Zato je prejemnik znaka varovalnih živil, ki označuje živila, ki so po merilih Svetovne zdravstvene organizacije koristna za človekovo zdravje. Je tudi naravni vir vitamina E (vsebuje ga kar 45 mg na 100 g), ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Mikrobiološka kakovost ekstrakta sladkega pelina

Kot za vsako hrano tudi za prehranska dopolnila velja, da morajo biti mikrobiološko varna. To pomeni, da v ekstraktu sladkega pelina ne sme biti nobenih mikroorganizmov v takem obsegu, da bi lahko škodovali našemu zdravju. Mikrobiološka neustreznost predstavlja zelo veliko tveganje pri izdelkih, ki niso proizvedeni v skladu z dobrimi praksami (razne domače proizvodnje, ki niso nadzorovane s strani pristojnih institucij). Proizvodnja našega ekstrakta sladkega pelina poteka samo v obratih, ki so pod stalnim inšpekcijskim nadzorom Zdravstvenega inšprektorata RS in Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kljub temu smo se odločili, da mikrobiološko kakovost naših končnih izdelkov redno preverjamo z dodatnim testiranjem v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in vam s tem zagotovimo mikrobiološko ustrezen ekstrakt sladkega pelina izjemne kakovosti.

Stekleničke iz mironskega stekla

 

Za kakovost izdelkov je izjemnega pomena embalaža v katero so polnjeni. Še posebej to velja za izdelke, ki so tako občutljivi na zunanje vplive, kot je ekstrakt sladkega pelina. Zaradi tega nismo sklepali kompromisov niti pri primarni embalaži - stekleničkah. Naše stekleničke so  izdelane iz mironskega stekla in že na otip se čuti njihova vrhunska kakovost. Mironsko steklo ščiti ekstrakt pred UV svetlobo in drugimi zunanjimi vplivi, s čimer zagotavlja nespremenjeno kakovost ekstrakta sladkega pelina skozi njegovo celotno življensko dobo.

Stekleničke so opremljene z umerjeno kapalko, ki omogoča zelo natančno odmerjanje. Vsak stisk polne kapalke predstavlja 0,7 ml ekstrakta sladkega pelina, kar je tudi enkratni odmerek, tako da je odmerjanje zelo enostavno. Več o navodilih za uporabo ekstrakta sladkega pelina si lahko preberete v trgovini.

Ekstrakt sladkega pelina

Pomembna obvestila

 

Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. Prehransko dopolnilo ni namenjeno preprečevanju in zdravljenju bolezni in bolezenskih stanj. Izdelka ne uporabljajte, če ste alergični na katerokoli od sestavin. Izdelek ni primeren za nosečnice in doječe matere. Izdelek ni primeren za otroke in mladostnike do starosti 18 let.

bottom of page