top of page
PopravljenLogo_EKP_sklad_za_regionalni_r

Naša zgodba

       za vsako bolezen rož'ca raste!    

Nabiranje zelišč v naravi in pridelava zelišč imata na območju Slovenije dolgo tradicijo. Žal pa kljub odličnim naravnim danostim (dobro ohranjeno okolje in vodni viri, dolžina sončnega obsevanja, ekološka neoporečnost mnogih površin primernih za pridelavo...) v Sloveniji obseg pridelave zelišč vztrajno upada in vedno večji delež zeliščnih pripravkov uvozimo iz drugih držav.

Oba ustanovitelja podjetja Herbify sta farmacevta s predhodnimi izkušnjami iz področja onkologije, kardiologije, infektologije in drugih. Ravno zaradi tega se zelo dobro zavedata pomena zelišč v našem vsakdanu in tudi njihove vloge pri zdravju posameznika. Ideja, da se lotita projekta, ki bi slovenskemu tržišču ponudil zeliščne pripravke, ki so pridelani v Sloveniji, imajo vzpostavljen sistem nadzora kakovosti vse od semena pa do prodajne police, imajo določeno vsebnost snovi, za katere je znanstveno dokazano, da prispevajo k učinku posameznih zelišč in tako o njihovi varnosti in kakovosti ni nobenega dvoma, je dozorevala kar nekaj časa. Nesprejemljivo se nam zdi, da ljudje poznamo pozitivne učinke določenih zelišč, vendar pa do njihovih pripravkov nimamo dostopa, ker jih na tržišču ni oz. se moramo zateči k nenadzorovanim pripravkom dvomljive kakovosti in varnosti izven uradnih prodajnih kanalov. Zato želi Herbify postati vodilni proizvajalec zaupanja vrednih zeliščnih pripravkov slovenskega porekla, ki jih boste lahko našli v lekarnah, specializiranih prodajalnah in še kje.

Prvi projekt, ki smo se ga lotili, je pridelava trenutno morda najbolj iskanega zdravilnega zelišča - sladkega pelina in njegova predelava do končnih izdelkov. Za sladki pelin smo se odločili predvsem zaradi naslednjih razlogov:

 

1. Povpraševanje po sladkem pelinu v zadnjih letih močno narašča, vendar pa je izdelke iz njega na prodajnih policah skoraj nemogoče najti.

2. Izdelki iz sladkega pelina, ki jih najdemo izven uradnih prodajnih kanalov so dvomljive kakovosti in varnosti, brez analize vsebnosti artemizinina, ki je domnevno odgovoren za večino aktivnosti sladkega pelina.

3. Njegova tradicionalna uporaba je zelo dobro dokumentirana.

4. Obstaja obilica znanstvenih raziskav in namigov o aktivnosti snovi v sladkem pelinu.

V skladu z našo filozofijo smo začeli pri semenu. Posejali smo jih v posebno zemljo namenjeno vzgoji zelišč. Semena so po dobrem tednu vzklila in nato zrasla v močne sadike, ki smo jih s pomočjo prijateljev in znancev presadili na skrbno izbrano njivo v sodelovanju z lokalnim kmetovalcem. 

Pri pridelavi sladkega pelina smo sledili navodilom iz monografije Svetovne zdravstvene organizacije o dobri agrikulturni in nabiralni praksi sladkega pelina. Rastlinam smo dodajali samo vodo, brez karkšnihkoli mineralnih gnojil ali kemično-sintetičnih sredstev. Kljub temu so rastline v povprečju presegle višino 1,80 m in bile zelo močne in zdrave.

Obiranje sladkega pelina je potekalo ročno, pri čemer so nam ponovno velikodušno pomagali prijatelji in znanci. Čeprav je delo precej naporno, saj smo obirali samo najboljše dele sladkega pelina, nam je čas v dobri družbi hitro minil. Zelo veliko energije smo namenili izbiri ustrezne sušilnice, pri čemer nam je bilo najpomembnejše, da ima sušilnica zadostno kapaciteto, da se lahko temperatura in čas sušenja nastavita in kontrolirata zelo natančno ter da se v sušilnici upoštevajo načela dobre proizvodne prakse. Po dolgem iskanju smo ustrezno sušilnico našli in tam preživeli skoraj ves čas sušenja za zagotovilo, da pri sušenju ne bi prišlo do kakršnihkoli odstopov pogojev, ki bi povzročili uničenje skrbno pridelanega sladkega pelina. Temperatura sušenja se je gibala med 40 in 45 °C, s čimer smo zagotovili, da se vse koristne snovi v sladkem pelinu ohranijo.

Že medtem, ko je sladki pelin ponosno rastel, se krepil in proizvajal koristne snovi, smo razmišljali in razvijali izdelke, ki bodo iz njega nastali. Do sedaj smo največ časa posvetili izdelku, ki vam je že na voljo - ekstraktu sladkega pelina. Ker smo želeli izdelati ekstrakt, ki bo vseboval karseda največ koristnih snovi iz sladkega pelina in čim manj ostalih, ki so za naše zdravje nepotrebne ali celo škodljive, smo se odločili, da ne bomo pripravljali tinkture sladkega pelina, ampak da za izdelavo uporabimo metodo superkritičnega CO2 (več o njej, si lahko preberete pri opisu izdelka), s čimer smo se tudi izognili uporabi alkohola. Ker je metoda trenutno še vedno bolj kot v industrijski rabi zanimiva v znanstveno-raziskovalnih krogih in so aparature, ki takšno ekstrakcijo omogočajo zelo drage, smo se povezali z edinim podjetjem v Sloveniji, ki razpolaga s takšno napravo in ravno tako raziskuje in proizvaja ekstrakte različnih rastlinskih materialov in ekstrakcijo ter polnjenje izvedli v sodelovanju z njimi.

Ker vam želimo ponuditi zaupanja vreden kvaliteten in varen končni izdelek, smo celotno razvojno fazo izdelka sodelovali z večimi strokovnjaki iz Fakultete za farmacijo, kjer tudi izvajajo končne analize vsebnosti aktivnih snovi v naših izdelkih. Tako lahko zares veste, da so naši izdelki edini, ki resnično ponujajo tisto, kar obljubljajo.

Ker pa samo analiza vsebnosti še ne zagotavlja izjemne kakovosti končnih izdelkov, sodelujemo tudi z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano. Pri njih opravljamo testiranja mikrobiološke kakovosti naših končnih izdelkov, in sicer skozi njihovo celotno življensko dobo. S tem vam zagotavljamo neprekosljivo varnost naših izdelkov.

Po skoraj več kot enem letu razvoja in pozornega iskanja poslovnih partnerjev, vam lahko sedaj ponudimo naš prvi izdelek, ki je po svoji kakovosti in varnosti najboljši v svetovnem merilu - ekstrakt sladkega pelina. Na voljo vam je v spletni lekarni Lekarnar.com. Veseli bomo vseh vaših mnenj in komentarjev, ki nam jih lahko posredujete preko kontaktne strani ali preko spletnega portala Lekarnar.com.

(ni namenjen za preprečevanje in zdravljenje bolezni in bolezenskih stanj)

Na zdravje, za zdravje!

Ekipa Herbify d.o.o.

bottom of page